dijous, 21 de juny del 2012

Un centenar de professors de música a la Plaça Sant Jaume denuncien una retallada del 62% en subvencions

Un centenar de professors de música i dansa protesten contra les retallades
S’han concentrat dijous, dia de la música, a la plaça Sant Jaume, on han fet una actuació musical, han simulat tocar diverses peces i han estripat partitures contra la retallada del 62% de les subvencions que reben
 
Un centenar de professors d’escoles de música i dansa públiques de Catalunya s’han concentrat a la plaça Sant Jaume, convocats per la plataforma Salvem l’ensenyament públic de la música i la dansa, per protestar contra la retallada del 62% en les subvencions que reben per part del govern de la Generalitat de Catalunya i demanar-ne la retirada. Els docents han fet un petit concert, després han simulat que tocaven algunes peces, sense so, i finalment han estripat i llançat a terra partitures velles.

Des de la plataforma es denuncia que aquesta retallada posa en un risc seriós la xarxa d’escoles municipals de música i dansa, en concret afectarà 40.000 alumnes, 3.000 docents i 158 centres. La retallada en les subvencions ja va començar l’any passat, però aquest any és molt més pronunciada. De fet, el curs 2009-2010 la Generalitat pagava 600 euros per alumne a les escoles de música, i 400 euros per alumne a les de dansa. El curs 2010-2011 es va reduir a 460 euros per les escoles de música i a 230 per les de dansa, i ja aquest curs 2011-2012 s’ha passat a 230 euros per alumne a als centres musicals i 150 per als de dansa.

La plataforma adverteix que les tisorades afecten també als Conservatoris de Música de Catalunya i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i en el seu manifest recorda que "les escoles de música i dansa són el primer esglaó del sistema educatiu musical del país i la base de la cultura musical catalana" i que "l’educació en la música i la dansa contribueix a una educació integral que permet a l’individu desenvolupar-se plenament, col·laborant igualment en la construcció de valors, habilitats i competències".

Per altra banda, la mateixa plataforma recorda que una llei orgànica del 3 de maig de 2006 anuncia que "l’Estat i les comunitats autònomes han d’acordar un pla d’increment de la despesa pública en educació per als pròxims deu anys, que permeti […] l’equiparació progressiva a la mitjana dels països de la Unió Europea". A més més, hi ha vigent un conveni marc amb la Generalitat, signat el 9 de juliol de 2008, que estableix el finançament de les escoles de música i dansa, pel que reclamen que es deixi sense efecte les retallades al sector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada