dijous, 22 de novembre del 2012

Les escoles de música denuncien el “tracte de favor” a l’Orfeó Lleidatà


La Plataforma d’Empreses d’Ensenyaments Musicals de Lleida(PEEML) considera que és un “greuge” i “competència deslleial” que les administracions públiques paguin les instal·lacions i aportin diners a l’Orfeó Lleidatà perquè ho utilitzi per explotar un negoci privat. Per aquest motiu, es plantegen presentar una denúncia davant el tribunal de la competència de la Unió Europea contra la Paeria, la Diputació de Lleida i la Generalitat. Per la seva part, l’Orfeó s’ha defensat recordant el seu paper singular al llarg de 151 anys d’història i negant cap tracte de favor.
La PEEML denuncia que les tres administracions han atorgat 1.051.569 euros a l’Orfeó en els darrers anys, amb els quals s’ha construït la seva seu social, la qual utilitza principalment per impartir classes de música a través d’una altra societat, l’Escola de Música de l’Orfeó Lleidatà (EMOL). A més, es destinaran 800.000 euros més per a la construcció d’un auditori a la seva seu amb capacitat per a 200 persones. La Plataforma critica aquesta despesa en plena època de retallades, ja que Lleida disposa d’espais musicals “suficients” que estan “infrautilitzats”.
“Tracte de favor”
La Plataforma també denuncia que les administracions dispensen un “tracte de favor” a l’EMOL, el qual ha dut a “confondre” l’entitat privada com si fos pública. Amb tot, assegura entendre i compartir el suport de les administracions vers l’Orfeó, però no els ajuts econòmics que beneficien l’activitat comercial com a escola de música privada.
Així doncs, la PEEML demana a les administracions que vetllin perquè la seu de l’Orfeó es destini a l’activitat per a la qual se li van concedir les subvencions i no per dur a terme activitats d’un negoci privat; que auditin i revisin el compliment dels convenis, la destinació real de les subvencions que s’han atorgat i l’ús real dels espais que s’han pagat amb diners públics, i que aturin les subvencions atorgades a la construcció d’un nou auditori.
La Plataforma assegura que en els darrers mesos ja ha fet saber a les tres administracions les seves inquietuds i intencions, però fins ara “no han fet res per solucionar el problema”. Si continuen “fomentant la competència deslleial”, avisa presentarà una denúncia al tribunal de la competència de la UE.
La PEEML està formada per les escoles de música Arts Musicals, L’Intèrpret i Música Pons Roselló així com les acadèmies de música Escola d’Acordió de Lleida i L’Assaig.
L’Orfeó es defensa
Per la seva part, l’Orfeó explica que el projecte de construcció de la seva primera seu en 151 anys d’història “culmina un llarg anhel de l’entitat per poder disposar d’uns espais propis on desenvolupar amb normalitat totes les seves activitats”.
L’entitat també nega qualsevol “tracte de favor” i justifica els ajuts de les administracions al projecte pel seu “caràcter singular” i pel “procés de revitalització” del centre històric. A més, recorda que l’Orfeó ha aportat 900.000 euros al projecte, assumint tot el cost d’adequació de les instal·lacions on realitza les activitats l’escola de música, per a les quals assegura que mai ha rebut cap subvenció o ajut públic.
Finalment, quant a la segona fase de les obres, les quals inclouen la construcció d’un auditori, l’entitat remarca que, tal com s’ha pactat amb les institucions públiques, l’espai “és de clara vocació pública i obert a la ciutat, i no tindrà usos de caràcter docent”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada